top of page

The Serbian Church concretizes crime under the nose of the government


The latest images show the beginning of illegal works on the top of Mount Rumia.

As a citizen of Kraja, we are concerned that these illegal constructions are aimed at the usurpation of Romania by the Serbian Orthodox Church.

We ask the construction inspectorate of Montenegro to   immediately intervene and stop the continuation of these works on Mount Rumia.

We ask all citizens to be proactive and contact the construction inspectorate by phone or email and report these illegal works of the Serbian church.

Below you have the information of the Republican Inspectorate of the builder and director Ali Košuta


Uprava za inspection tasks

Tel. +382 (0)20 234 421

Fax: +382 (0)20 234 406

Address: Oktobarske revolucije 130, 81000 Podgorica

Alija Košuta

Directory

Tel. +382 (0)20 234 421

Fax: +382 (0)20 234 406

Address: Oktobarske revolucije 130, 81000 Podgorica

***

The reaction of the Association "Kraja" to the mayor of the municipality of Tivar

Soqata Kraja / Kraja Association Udruženje iseljenika iz Selenets Ameriskih Država

DATUM:       21 Oktobar 2018


PREDMET: OTVORENO PISMO POVODOM IZVOĐENJA NELEGALNIH GRAĐEVINSKIH RADOVA NA RUMIJI

Poštovani, Obraćamo Vam se u ime Udruženja iseljenika „Kraja“ sa sjedištem u New Yorku – SAD, a povodom provjerenih  informacija da se ovih dana intenzivno radi na dopremanju građevinskog materijala na vrhu Rumije, sa ciljem da se tamo izvedu nelegalni radovi, pretpostavljamo na dogradnju  bespravnog  objekta u vidu metalne crkve,  koji  je tamo instaliran 2005 godine od strane SPC-a, uz pomoć helikoptera Vojske tadašnje Državne zajednice Crne Gore i Srbije.


Smatramo da je ovo nastavak kontinuiranih pritisaka Mitropolije crnogorsko-primorske na multietnički sklad i građansko opredeljenje crnogorskog društva, kao i na ljudska i manjinska prava koja se jemče Ustavom države Crne Gore.


Kako cijeli slučaj, od početka prate kontraverze i dosta jaka polemika, realno se postavlja pitanje:


- Da li je na primjeru tog objekta država pokazala nemoć u odnosu na SPC?


Ako je Crna Gora za sebe izabrala put evroatlantskih integracija, a grad Bar želi izgraditi svoju viziju budućnosti na ljepim primjerima multikulturalnosti i multikonfesialnosti, onda treba uvažiti različitost kao najveće bogatstvo koja spaja ljude različitih vjera i nacija.


Mislimo da ne smijemo ravnodušno gledati ili prećutno odobriti jednostrano kršenje i nepoštovanje Zakona na snazi, jer to predstavlja pravi udarac na temelju demokratije i istovremeno ugrožava suverenitet i integritet države Crne Gore.


Realizacijom sličnih homogenih  projekata, narušava se ustavni poredak, multietnički sklad i ravnopravan položaj svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori.


Crna Gora ni u kom slučaju ne smije pružiti prostor takvim opasnim platformama, koje već počinju da uzimaju zabrinjavajuće dimenzije.


Pozivamo da se oslobodi sva imovina koja je uzurpirana od strane Pravoslavne Mitropolije crnogorsko-primorske i da se ista vraća državi odnosno prethodnim vlasnicima.


Takođe, odmah da se započne sa uklanjanjem bezpravnih objekata koje je izgradila ova crkva, jer takva dijela definitivno ne doprinesu miru, toleranciji i svakako ne garantuju međuetničku stabilnost, nego naprotiv predstavljaju crnu tačku civilizacijskih vrijednosti.  


S poštovanjem!  


Savjet Udruženja “Kraja”
1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page