top of page

Regarding the illegal works in Rumi, Mr. Nimanbegu and Mr. Bardhi have reactedGenci Nimanbegu, vice-president of the Montenegrin assembly and deputy of the "Settled Albanians" coalition, as well as Mehmet Bardhi, chairman of the LD in the MZ, reacted to the works of the Serbian church in Mount Rumia.

Mr. Nimanbegu wrote to the Ministry of Montenegro, namely the Minister for Development and Tourism, Pavle Radulović on October 13, 2018.

The full text follows:

“Vlada Crne Gore

Ministarstvo odrzivog razvoja i turizma

Ministru Pavlu Radulovicu

Ulqin/ Ulcinj, 13.10.2018

Br. Nr. 626/18

Poštovani Ministre Radulovicu

Informisan sam, a to potverduju i fotografije koje prilažem, da se na vrh Rumije, pored metalne crkve nosi, po mom dubokom uvjerenju, gradevinski materijal. Interesuje me, da li su “investitori” prijavili gradnju, da li imaju gradevinsku dozvolu, i ako je imaju, ko je i kada to dozvolio. Napomenjem, da je gore navedena crkva predmet spora i razdora od njenog postavljanja, tako da licno smatram, bilo kakvu gradnju na tom lokalitetu dirktnom provokaciom za stanovništvo to kraja, ma koje vjeroispovijesti oni bili. Molim Vas, da preduzmite sve zakonom predvidene radnje is vaše nadležnosti, kako bi prekinuli ocito namjeravanu dalju divlju gradnju, od NN investitora. Nadam se da cete ovu moju zabrinutost uzeti krajnje ozbilno i da cete me u najkracem roku obavijestiti o preduzetim mjerama.

Prilog:

3 fotografije sa lica mjesta

s postovanjem,

Genci Nimanbegu

Podpredsjednik Skupstine

poslanik koalicije “Shqiptarët e Vendosur/ Albanci Odlucno”

Përgjegja z. Nimanbegu nga z. Raduloviq ja është kthyer me 17 Tetor 2018.

Teksti i plotë në vijim:

“Postovani gospodine Nimanbegu

U vezi sa Vašem pitanjem koje se odnosi na eventualni pocetak izgradnje objekta na Rumiji i na to da li su “investitori” prijavili gradnju, da li imaju gradevinsku dozvolu, obavjestavamo Vas sljedece:

Zakonom o planiranju prostora i izgradnju objekta (“Službeni list Crne Gore”, br. 064/17 od 06.10.2017, 044/18 od 06.07.2018), definisano je da se za izgradnju objekata, osim za složene inženjerske objekte, ne izdaje gradevinska dozvola vec je potrebno da se, uz zakonom predvidenu dokumentaciju, preda prijava gradenja urbanisticko-gradevinskoj ispekciji Ministarstva odrzivog razvoja i turizma. Uvidom u sluzbenu evidenciju Ministarstva odrzivog razvoja i turizma utrvideno je da urbanisticko-gradevinskoj ispekciji nije podnijeta prijava za izgradnju na Rumiji. Takode Vas obavjestavamo da se trenutno na predmetnog lokaciji ne izvode gradevinski radovi.

Pozdrav

Pavle Radulovic”

Ktu, në përgjegjen e Ministrit Raduloviq, shihet qartas që ai mundohet ta shehë të vertetën duke pohuar që “nuk ka ndertimtari në Rumi” megjithse Z. Nimanbegu i ka dorzuar z. Raduloviq fotot aktuale te matrialit nderimorë në Rumi.

Poashtu, me daten 19 Tetor 2018 Z. Mehmet Bardhi, krytar i LD në MZ ka reaguar te Kryeministri i Malit të Zi, Dushko Markoviq.

Reagimi i plotë në vijim:

LIDHJA DEMOKRATIKE NË MAL TË ZI

DEMOKRATSKI SAVEZ U CRNOJ GORI

DEMOCRATIC LEAGUE IN MONTENEGRO

Nr. 91 /18

Ulqin, më 19. 10. 2018

Adresa: Rruga Nëna Terezë pa nr. / Ulica „Majke Tereze“ bb 85360 Ulqin / Ulcinj

CRNA GORA

Predsjedniku Vlade Crne Gore

Gospodinu Duško Markoviću

Karadjordjeva bb

81000 P o d g o r i c a

Predmet: Zahtjev da hitno zaustavite gradnju nelegalne gradjevine – crkve na vrhu planine RUMIJE i oslobodite Rumiju od okupacije i prostor dovesti u prvobitno stanje

Poštovani g.dine predsjedniče Vlade Crne Gore,

Dok smo dugo čekali i očekivali da ćete konačno ukloniti nelegalni metalni objekat – metalnu crkvu i osloboditi vrh planine Rumije, koju su u ratnom pohodu nelegalno postavili Pravoslavna Mitropolija Crnogorsko-Primorska, odnosno Srpska pravoslavna crkva (po projektu i nalogu koje možemo jasno prepoznati) uz pomoć tadašnje Vojske Srbije i Crne Gore, a koji konvoj transporta, od „fabrike“ – mjesta pravljenja, do dokova luke Bar, odakle je od dva puta „odletela“ na vrh Rumije vojnim helikopterom MI-8, 18 juna 2005.godine, obezbjedio je policijski automobil sa uključenim rotacionim svjetlima, registracije P-200-279, a koja do sada nije uklonjena, naprotiv ovih dana u društvenim mrežama, konkretno i u fejs buk (fb) kruže dosta fotografija koja prikazuju natovarene konje koji iznose gradjevinski materijal i stogove punih vreća sa pjeskom i cementom na vrhu Rumije, radi gradnje nelegalne okupacione crkve, sada čvrstim materijalom, kamenjem i betonom na vrhu Rumije (od 14 oktobra 2018.godine…) a već od 20 oktobra 2018.god. kruže druge fotografije, koje prikazuju početak gradjenja objekta: izgradjeni dio zida od kamena i betona, skele, betonjerku (mješalicu za beton), radnika na vrhu tokom rada …!?

Sve ovo i sve druge nelegalne, provokativne radnje i nadasve preteće radnje, koje ugrožavaju mir ne samo sada nego i u budućnosti, sa dugoročnim posledicama, rade pred nosom svih zvaničnih organa opštine Bar i države Crne Gore!?

Taj objekat ne samo da nije legalan, kojim je vrh Rumije okupiran i devastiran, nego predstavlja namjernu, ciljnu, jasnu i najveću provokaciju i prijetnju za to mirno i pitomo podneblje i konkretno za Albansko autoktono stanovništo a i druge miroljubive gradjane, ljude ljubitelje slobodnih visokih vrhova i planina.

Podsjećamo da Demokratski savez u Crnoj Gori, autentična politička partija, istinska predstavnica Albanaca danas u Crnoj Gori, od dana nelegalnog postavljanja te metalne crkve na vrhu Rumije, gradjani Krajine prikupljanjem više od hiljadu potpisa, ja Mehmet Bardhi – i kao predsjednik DS u CG i kao poslanik u Skupštini Crne Gore, predstavnik DS u CG / LD në MZ i Albanaca, više puta smo reagovali: izjavama, saopštenjima i poslaničkim pitanjima gdje smo tražili uklanjanje tog nelegalnog pretećeg za mir metalnog objekta, metalne crve sa vrha Rumije.

2

„Kada 22.jula 2005. godine Ministarstvo uredjenja prostora i zaštite životne sredine CG donijelo rješenje o uklanjanju crkve sa Rumije, jer je crkva postavljena protivno zakonima,…“ koje je postalo izvršno, mislili smo da pravda će pobjediti i zaustaviti „ratni okupacioni poklič i brutalni gradjevinski pohod SPC, ne samo na otocima Skadarskog jezera nego i na vrhu Rumije, ali nažalost nikada nije izvršeno, naprotiv sada imamo najbrutalniji i najpreteći napad sa vrha Rumije, gradeći objekat od čvrstog materijala.

Poštovani Predsjedniče, mislim da je red i vakat da odlučno reagujete preko svojih legalno-legitimnih institucija države Crne Gore na čijem ste čelu, odmah zaustavite dalje gradjevinske radove na vrhu Rumije, i počnete potrebne radnje u duhu Rješenja Vaše institucije o otklanjanju tog objekta. Oslobodite vrh planine Rumije, jer slobodna visoka planina, Rumija, kristalno kamenje i bujna gusta trava, a posebno rijetke biljke i njihovi cvijetovi sa stotine najlepših boja i mirisa, koje tu slobodno lepršaju i rastu, ne trpe miris gvoždja i čelika, miris rdje čeličnih okova.

To je naša molba i naš zahtjev zbog čega vam se obraćamo.

Zaustavite zlo!

S poštovanjem.

PREDSJEDNIK,

Mehmet Bardhi, prof.

Prilog: 5 fotografija

Dostavljeno / proslijedjeno:

G-dinu Milu Djukanoviću, predsjedniku CG

G-dinu Ivanu Brajoviću, predsjedniku Skupštine CG

G-dinu Mehmetu Zenki, Ministru za ljudska i manjinska prava

G-dinu Aliji Košuti, direktor Uprave za inspekcijske poslove

G-dinu Dušanu Raičeviću, predsjedniku Opštine Bar

G-dinu Miću Orlandiću, predsjedniku SO Bar

Diplomatskim predstavništvima

Medijima

1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page